SCIOS Scope 12 opleiding inspecteur zonnestroominstallaties
SCIOS Scope 12 opleiding zonnestroominspecties
Kosten per persoon: € 2.595,-
(5% combinatiekorting bij gelijktijdige aanmelding voor een SCIOS Scope 8 opleiding)
Dit bedrag is inclusief lunch en lesmateriaal en exclusief btw en SCIOS Scope 12 examen (€ 1.215,- voor theorie-examen AC-deel en DC-deel, rapportageverdediging en praktijkexamen).
Wilt u een bevoegdheid verkrijgen voor PI Scope 8, Scope 10 of Scope 12? Met ingang van 1 oktober 2024 geldt dat een SCIOS-diploma ‘Basiskennis Elektrotechniek’ vereist is voor het aanvragen van een bevoegdheid voor PI Scope 8, Scope 10 of Scope 12 wanneer u nog geen bestaande bevoegdheid heeft voor één of meer van deze scopes. Voor meer informatie ga naar Examen Basiskennis Elektrotechniek.
Deze opleiding staat - onder voorbehoud van voldoende deelnemers - gepland op:
Apeldoorn 2025
Lesdag 1 theorie | Lesdag 1 praktijk | Lesdag 2 theorie | Lesdag 2 praktijk | Lesdag 3 theorie |
SCIOS Scope 12 examen theorie en praktijkexamen metingen |
14 januari 2025 | 21 januari 2025 | 28 januari 2025 | 3 februari 2025 | 10 februari 2025 | 17 februari 2025 |
Den Bosch 2025
Lesdag 1 theorie | Lesdag 1 praktijk | Lesdag 2 theorie | Lesdag 2 praktijk | Lesdag 3 theorie |
SCIOS Scope 12 examen (theorie en praktijkexamenopdracht) |
25 april 2025 | 6 mei of 9 mei 2025 | 16 mei 2025 | 21 mei of 23 mei 2025 | 28 mei 2025 | 11 juni of 12 juni 2025 |
Met ingang van 1 oktober 2024 bestaat het praktijkexamen voor SCIOS Scope 12 uit de verdediging van een eigen inspectierapport en het uitvoeren van een examenopdracht in het praktijklokaal. Het praktijkexamen zal op onze locatie in Den Bosch of Apeldoorn moeten worden afgelegd. Het theorie- en praktijkexamen zal op dezelfde dag plaatsvinden. Voor de verdediging van het eigen inspectierapport wordt per deelnemer een afspraak ingepland.
SCIOS Scope 12 heeft betrekking op de inspectie van zonnestroominstallaties, ook bekend als zonnepanelen of PV-panelen (Photo Voltaïsch). Als inspectiebedrijf, of misschien wel als inspecteur binnen een installatiebedrijf, wilt u SCIOS Scope 12 inspecties uitvoeren. Daarvoor moet uw bedrijf SCIOS Scope 12 gecertificeerd zijn. Deze bedrijfscertificering vereist onder meer dat inspecteurs een SCIOS Scope 12 diploma halen. Om deze inspectie onder de knie te krijgen, bieden wij deze 4-daagse opleiding aan. Daarna kunt u bij ons uw SCIOS-examen afleggen.
De SCIOS Scope 12 is tot stand gekomen door een samenwerking van verzekeraars, installateurs en SCIOS, het instituut voor certificering van inspectie en onderhoud van technische installaties. Bij SCIOS Scope 12 hoort het Technisch document TD18, met daarin de technische eisen voor de inspectie van zonnestroominstallaties. Met het SCIOS Scope 12 examen toetst men of de examenkandidaat aan de kennis en bekwaamheidseisen voldoet, die horen bij TD18.
Standaard voor inspectie van zonnestroominstallaties
Bij SCIOS Scope 12 wordt gesproken over PI en EBI. PI (Periodieke inspectie) is het inspecteren van de installatie met een vaste interval (elke 5 jaar). De Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) vindt éénmalig plaats na het opleveren van een installatie of na het doorvoeren van een wijziging (herkenbaar uit de NEN 1010: de opleveringsinspectie). In zowel de opleiding als het examen wordt geen onderscheid gemaakt tussen PI en EBI.
Voor wie
Om deze opleiding te volgen, beschikt u over een elektrotechnische opleiding of vergelijkbare kennis op MBO+ niveau. Inspecteren volgens NEN 3140 en werken met de NEN 1010 is u niet onbekend. Een SCIOS Scope 8 diploma en een diploma SCIOS Scope 10 of Level 1 thermografie zijn geen eis voor het volgen van de opleiding of het behalen van het diploma, maar zijn wel erg handig! Een SCIOS Scope 12 inspecteur kijkt namelijk naar de gehele installatie van zonnepaneel tot de aansluiting op het net.
Tenslotte is een gezonde basiskennis rondom zonnestroominstallaties eveneens een pre.
Inhoud
Deze opleiding bevat vanzelfsprekend zonnestroominstallatie specifieke onderwerpen, maar bestaat voor een groot gedeelte ook uit onderwerpen die in SCIOS Scope 8 uitgebreider aan bod komen.
Tijdens deze opleiding krijgt u inzicht in:
- de SCIOS Scope 12 (waarom deze inspectie en wat houdt het in), inclusief wet- en regelgeving
- relevante normen
- de elektriciteit:
- bedrijfsvoering en persoonlijke beschermingsmiddelen
- diverse soorten beveiligingen
- stromen, vermogens en stelsels
- zonnestroominstallaties in het algemeen
- de impact van zonnestroominstallaties op de installatie (AC/DC)
- bouwkundige en constructie-eisen
- de inspectie
- het toepassen van de classificatiemethode IB22 (Informatieblad 22) voor gevonden gebrek
Duur en lestijden
Deze opleiding bestaat uit 4 lesdagen (theorie en praktijk). Daarnaast bent u ongeveer 14 uur kwijt aan zelfstudie en circa 10 uur aan het opstellen van het inspectierapport.
Lestijden: van 09.00 tot 16.00 uur.
SCIOS-examen
Deze opleiding kan worden afgesloten met een SCIOS Scope 12 examen. Dit bestaat uit drie onderdelen:
- een theoretische toets; deze wordt digitaal afgenomen en duurt 150 minuten, en bestaat uit meerdere soorten vragen;
- een door u opgesteld inspectierapport, inclusief mondelinge verdediging hiervan gedurende 30 minuten;
- een praktijkexamen dat plaatsvindt in ons practicum in Den Bosch of Apeldoorn.
Voor het inspectierapport gebruikt u het gestandaardiseerde rapportformat, dat u door het examenbureau na aanmelding wordt toegestuurd.
Na ontvangst van het inspectierapport ontvangt u binnen 5 werkdagen een datumvoorstel voor de verdediging van het rapport.
Oefenen voor het theorie-examen kan op www.testvision.nl/ervaar/voorbeeldtoetsen/.
Tip
Beantwoord eerst alle vragen die u gemakkelijk kunt beantwoorden, dan heeft u daar in elk geval voldoende tijd voor. Ga daarna terug naar de nog niet beantwoorde vragen.
Kiest u niet voor een examen, dan ontvangt u een Bewijs van Deelname na afronding van deze instructie.
Bekijk ons examenreglement en onze leverings- en annuleringsvoorwaarden.
Appeltje-eitje?
SCIOS stelt hoge eisen aan haar erkende inspecteurs en monteurs. Het examen vraagt dan ook veel van de kandidaten. SCIOS: “Het slagingspercentage bij de examens ligt om een veelheid van redenen niet bijzonder hoog. Houd daarmee rekening en vat ook de periodieke kennistoets niet te licht op, ook al liggen de slagingspercentages hier beduidend hoger.“
Subsidieregeling Wij Techniek
Installatiebedrijven zijn via de geldende CAO verbonden aan het opleidingsfonds Wij Techniek. De subsidieregelingen van Wij Techniek gelden ook voor de opleidingen van Parkstad Opleidingen.
Opfriscursus Wiskunde
Inzicht in en goede kennis van wiskunde is belangrijk voor een technische opleiding. Bij diverse SCIOS-inspecties dienen namelijk berekeningen uitgevoerd te worden. Is uw wiskundekennis in de loop der jaren weggezakt? Dan kunt u met de eendaagse Opfriscursus Wiskunde uw kennis ophalen én u alvast goed voorbereiden op een technische opleiding bij ons.
FAQ:
- Kan onze zonnepanelenmonteur zich inschrijven voor een SCIOS Scope 12 opleiding?
- Als je een SCIOS Scope 12 diploma wilt halen, moet je dan in het bezit zijn van een SCIOS Scope 8 diploma?
- Ik wil een SCIOS Scope 12 diploma halen en heb al SCIOS Scope 8.
- Als je als bedrijf SCIOS Scope 12 gecertificeerd wilt worden, moet je dan ook SCIOS Scope 8 gecertificeerd zijn?
Anderen keken ook naar: