NEN 3140 5-daagse IV/WV instructie STIPEL 2023
NEN 3140 Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke instructie
Cursus Installatieverantwoordelijken en Werkverantwoordelijken voor inzicht in NEN 3140 over veilige elektrische bedrijfsvoering
Kosten per persoon: € 2.100,-
Dit bedrag is inclusief lunch en lesmateriaal en exclusief btw en STIPEL-examen (€ 629,-).
Deze instructie staat - onder voorbehoud van voldoende deelnemers - gepland op:
Schinnen 2023
Lesdag 1 theorie |
Lesdag 2 theorie |
Lesdag 3 praktijk |
Lesdag 4 theorie |
Lesdag 5 praktijk* |
STIPEL-examen |
3 november 2023 |
10 november 2023 |
14 of 17 november 2023 |
23 november 2023 |
30 november of 28 november 2023 |
7 of 12 december 2023 |
* De indeling voor de praktijklessen wordt uiterlijk op de 1e lesdag aan u kenbaar gemaakt.
Den Bosch 2023
Lesdag 1 theorie |
Lesdag 2 theorie |
Lesdag 3 praktijk |
Lesdag 4 theorie |
Lesdag 5 praktijk |
STIPEL-examen |
21 september 2023 |
28 september 2023 |
4 oktober 2023 |
10 oktober 2023 |
19 oktober 2023 |
30 of 31 oktober 2023 |
Als Installatieverantwoordelijke (IV) en/of de Werkverantwoordelijke (WV) draagt u de verantwoordelijkheid over de veiligheid en de procedures van de bedrijfsvoering van elektrische installaties en het uitvoeren van elektrotechnische- en bedieningswerkzaamheden aan laagspanningsinstallaties.
Voor wie
Voor deze instructie beschikt u over een relevante opleiding op minimaal WEB-4 niveau (MBO-E, MTS-E, TBI of TSI) en/of voldoende ervaring. Daarnaast heeft u behoefte aan inzicht in de norm NEN 3140 over veilige elektrische bedrijfsvoering en welke invloed dat op uw dagelijkse werkzaamheden heeft.
Inhoud
Deze cursus biedt u inzicht in:
- de relevante normen en wetgeving voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties: de ARBO-wet, -besluit en –beleidsregels en de NEN 3140+A3: 2019;
- de voorschriften, procedures en gedragsnormen in veiligheidszin conform NEN 3140;
- de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de verschillende personen, vermeld in de NEN 3140;
- in de elektriciteitsvoorziening: met name de opbouw van het elektriciteitsnet (opwekking, distributie en gebruikers), de spanning voor het transporterende vermogen en de relatie met optredende verliezen en de opbouw en beveiliging van stroomcircuits;
- de toepassing en gebruik van verschillend schakelmateriaal en componenten, de werking van éénlijnschema’s, installatietekeningen, stroomkringschema’s en bedradingsschema’s;
- de risico’s van het werken met elektriciteit;
- de juiste maatregelen om ongevallen door elektriciteit te voorkomen;
- en alle andere onderwerpen die in het STIPEL-certificatieschema WV/IV-LS worden vereist.
Duur en lestijden
Deze instructie duurt 5 lesdagen. Daarnaast bent u ongeveer 30 uur kwijt aan zelfstudie.
Lestijden: van 09.00 tot 16.00 uur
STIPEL-examen
Deze instructie kan worden afgesloten met een STIPEL-certificeringsexamen IV/WV-LS. Het examen bestaat uit een theorie- en praktijkexamen. Het theorie-examen wordt digitaal afgenomen.
Oefenen voor het theorie-examen kan op https://www.testvision.nl/ervaar/voorbeeldtoetsen/.
Tip
Beantwoord eerst alle vragen die u gemakkelijk kunt beantwoorden, dan heeft u daar in elk geval voldoende tijd voor. Ga daarna terug naar de nog niet beantwoorde vragen.
Kiest u niet voor een examen, dan ontvangt u een Bewijs van Deelname na afronding van deze instructie.
Bekijk ons examenreglement en onze leverings- en annuleringsvoorwaarden.
Subsidieregeling Wij Techniek
Installatiebedrijven zijn via de geldende CAO verbonden aan het opleidingsfonds Wij Techniek. De subsidieregelingen van Wij Techniek gelden ook voor de opleidingen van Parkstad Opleidingen.
Opfriscursus Wiskunde
Inzicht in en goede kennis van wiskunde is belangrijk voor een technische opleiding. Bij diverse inspecties dienen namelijk berekeningen uitgevoerd te worden. Is uw wiskundekennis in de loop der jaren weggezakt? Dan kunt u met de eendaagse Opfriscursus Wiskunde uw kennis ophalen én u alvast goed voorbereiden op een technische opleiding bij ons.
Anderen keken ook naar:
Reacties
B. Wouters, Mora Maastricht Lesdatum: 30-10-2020
Bewustwording van veilig schakelen en afscheiden en de risico's als je het niet doet
Beoordeling:
Ralph Andriën, Mora Lesdatum: 30-10-2020
Weer NEN 3140 opgefrist
Beoordeling:
4 deelnemers Vodafone/Ziggo Lesdatum: 28-01-2019
“Heel interessant! Ik weet nu wat er komt kijken bij elektrotechnisch verantwoordelijk bouwen.”
“Voor mij is belangrijk dat ik een algemeen beeld heb gekregen over de wetgeving en normering en hoe de keten van verantwoordelijkheden in elkaar zit.”
“Ik heb veel geleerd! Ik stuur normaal op output, maar nu weet ik wat erbij komt kijken om werkzaamheden in het veld veilig te doen. Zo kan ik ook beter de kosten inschatten van keuringen en onderhoud.”
“De Installatieverantwoordelijke moet weten wat wel en niet veilig is: Hebben we er alles aan gedaan om een ongeluk te voorkomen? De IV-er moet de gevolgen overzien en de uiteindelijke beslissing nemen. Dat blijft lastig, ook na deze cursus.”
“Actueel: we bespraken tijdens de les welke Nederlandse normen van toepassing zijn bij de aansluiting van onze nieuw ontwikkelde apparatuur. Dat zorgde ervoor dat we het gesprek met de fabrikant goed onderbouwd konden voeren.”
“Ik heb geleerd wanneer je kennis moet inhuren.”
“Voor mij als engineer was de eerste dag over materialen het meest interessant.”
“Een goede balans tussen theorie en praktijk en prima trainingsfaciliteiten.”
“Zeer deskundige docenten, die ruimte boden om vragen te stellen én op alle vragen een antwoord hadden of wisten waar dat antwoord te vinden is.”
Beoordeling:
Ray Bonnema - Dupont Filaments Europe B.V. Lesdatum: 24-10-2017
Inzicht in de werkzaamheden van een installatieverantwoordelijke.
Beoordeling:
Dennis de Gast - Mosa Maastricht Lesdatum: 24-10-2017
Meer inzicht in veiligheid (NEN 3140).
Beoordeling:
Martin Didden, Mosa Maastricht Lesdatum: 24-10-2017
Meer inzicht in veilig werken, gerelateeerd aan de NEN 3140 norm.
Beoordeling:
Eric Biemans, Xycarb Lesdatum: 25-05-2017
“De cursus IV/WV is me 100% meegevallen: de goede instructies, de duidelijke uitleg met het lesboek en als extra toevoeging de PowerPoint presentatie van de docent. Het is heel prettig dat de docent een man is uit de praktijk. Ook als je het nog een keer extra vraagt, neemt de docent Frank Smits alle tijd. Tijdens deze vijfdaagse cursus werden alles bij elkaar twee volledige dagen besteed aan het practicum waar ik zelf aan de slag kon gaan met het schakelen in het laagspanningspracticum van Parkstad Inspecties. Ook bestond er de mogelijkheid om extra te oefenen. Want het gaat zeker niet alleen om de theorie. Beter gezegd, ik heb tijdens de cursus zoveel kennis en ervaring opgedaan dat ik met vertrouwen binnen ons bedrijf het direct in de praktijk kan brengen. De cursus werd afgesloten met een STIPEL-certificeringsexamen.”
Beoordeling:
Harrie Bemelmans, Facility Coördinator bij AAFM Lesdatum: 25-05-2017
“Ik heb het diploma IV/WV nodig omdat dit de klant van ons vraagt. Sinds enkele jaren coördineer ik het technisch gebouwenonderhoud voor meerdere bedrijven op het Chemelot terrein in Geleen. Helaas ben ik niet direct geslaagd voor het examen IV/WV. Op enkele punten heb ik onvoldoende gepresteerd. In overleg met de docent Frank Smits mag ik nog enkele lessen extra meelopen. Geweldig, zo’n nazorg. Je merkt goed dat het hier niet alleen gaat om de cursus te geven, maar bovenal om mensen te laten slagen. Om het maximale, wat mogelijk is, er uit te halen.”
Beoordeling:
Joost van Gijn, Jéwéret Lesdatum: 25-05-2017
“Evenals de anderen in mijn groep, had ik me vooraf goed voorbereid. Dat zorgde dat het tempo tijdens de cursus hoog lag. Er was een goede balans tussen theorie en praktijk: er was voldoende tijd om ook zelf aan de slag te gaan met schakelen. Ik heb immers geen elektrotechnische achtergrond en juist door fouten te maken bij het schakelen, heb ik enorm veel geleerd. Ook vond ik het erg interessant om naar de praktijkverhalen van de anderen te luisteren.”
Beoordeling:
Michael Krewinkel, ASML Veldhoven Lesdatum: 25-05-2017
“Om me voor te bereiden op de functie van installatieverantwoordelijke heb ik de cursus IV/WV gevolgd. Natuurlijk weet ik in grote lijnen wel wat deze functie inhoudt. Maar zo’n cursus bekijkt de functie van installatieverantwoordelijke ook vanuit een breder perspectief. Nu weet ik precies waaraan ik toe ben. Ook ben ik erg te spreken over de docent Frank Smits: hij geeft heel prettig les en doet alle moeite om alles goed uit te leggen. Hij heeft zelfs nog een individuele instructie ingepland om extra aandacht te besteden aan enkele essentiële aspecten uit de praktijk.”
Beoordeling: