Waarom SCIOS Scope 14
Geplaatst op 19-04-2022
Afgelopen maand is de SCIOS Scope 14 van verwarmingssystemen in gebouwen in werking getreden. Deze scope heeft als doel u als eigenaar of gebruiker bewust te maken van het energiegebruik van het gebouw en de installatie en dient als stimulans om energiebesparende maatregelen te nemen.
De SCIOS Scope 14 maakt deel uit van de Europese EPBD III richtlijn welke op 10 maart 2020 in de Nederlandse wetgeving is geïmplementeerd. Deze richtlijn staat voor Energy Performance of Building Directive. In deze richtlijn zijn maatregelen opgenomen ter verbetering van de energie-efficiëntie van gebouwen. De EPBD III inspectie voor ruimtekoelsystemen is ook hierin opgenomen. De SCIOS Scope 14 kan met deze EPBD-keuring worden vergeleken; in tegenstelling tot de EPBD III die zich op ruimtekoelsystemen richt, richt de Scope 14 zich op ruimteverwarmingssystemen. Bij beide inspecties wordt naar de energieprestatie van de installatie in het gebouw gekeken.
Klimaatdoelstellingen
Met de SCIOS Scope 14 wil de overheid bedrijven en instellingen bewust maken van het energiegebruik van hun gebouw en de daarmee samenhangende installaties. Daarbij wil de overheid hen stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Door dergelijke maatregelen te nemen, dragen we bij aan de Europese klimaatdoelstellingen die zijn geformuleerd om emissies voor 2030 te reduceren.
Wat u kunt verwachten van een SCIOS Scope 14 inspectie
Een SCIOS Scope 14 inspectie wordt uitgevoerd bij verwarmingssystemen vanaf een nominaal systeemvermogen van meer dan 70 kW op systeemniveau (opwekker, distributie en afgifte) in een gebouw, met uitzondering van een gasgestookt verwarmingssysteem van 70 tot 100 kW. Deze is pas vanaf 10 maart 2024 verplicht.
Een SCIOS Scope 14 inspectie mag alleen worden uitgevoerd door een SCIOS Scope 14 gecertificeerd inspectiebedrijf en bevoegd verklaarde inspecteur. Slechts een gecertificeerd inspectiebedrijf kan de volledig uitgevoerde inspectie in het SCIOS-portaal afmelden.
Tijdens deze inspectie worden de volgende deelsystemen beoordeeld conform de regulerende wetgeving:
-
de warmtebehoefte van het gebouw;
-
de warmte-opwekker(s);
-
het distributiesysteem;
-
de warmteafgiftesystemen;
-
de regelsystemen;
-
het ventilatiesysteem, indien gekoppeld aan het verwarmingssysteem.
Na de inspectie worden de bevindingen in een rapportage vastgelegd. U ontvangt een advies over mogelijke kostenefficiënte aanpassingen van het bestaande verwarmingssysteem waarmee u de energieprestatie van uw gebouw kunt verbeteren en daarmee energie en kosten kunt besparen.