Vrouwen in de Techniek

Geplaatst op 28-10-2021

Een interview met Richella

Techniek is voor mannen. Althans, dat zou je zeggen als je naar het aantal mannen kijkt dat bij ons een opleiding volgt. Maar niets is minder waar. Deze week verwelkomden wij Richella, een elektromonteur uit Oss, op onze opleidingslocatie in Schinnen. 

Richella is 26 jaar en werkt sinds 2015 bij Van der Riet, een elektrotechnisch bureau uit Oss. Ze is hier begonnen als stagiair en sinds 2017 werkt ze fulltime in dienst als zelfstandige elektromonteur. Richella is een gedreven en zeer enthousiaste vrouw met passie voor elektrotechniek. Natuurlijk waren wij nieuwsgierig waarom zij voor dit vak heeft gekozen en dus besloten we haar te interviewen.

Richella, hoe ben jij in de techniek gekomen?

“Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot elektrotechniek. Ik vind het interessant en heb nooit wat anders gewild. Deze interesse heb ik niet van huis uit meegekregen. Ik ben enthousiast geworden door de diverse oefeningen op de middelbare school. Hierdoor wist ik dat ik deze richting op wilde.” 

Wat spreekt je aan in je werk?

“Hoewel ik voor een klein bedrijf werkt, heb ik een variatie aan taken. Dit spreekt mij zeer aan. De ene keer ben ik bezig met het maken van besturingskasten, de andere keer met digitaal tekenen, het maken van een domotica- of alarminstallatie of met programmeren of ontwerpen. Van der Riet is zeer breed georiënteerd. Ook de klanten variëren; de ene keer werk ik voor een bedrijf, een opdrachtgever uit de woningbouw of industrie en de andere keer voor een particulier. Voor mij is geen dag hetzelfde.”

Ook inspecties vindt Richella interessant. Vandaar dat ze bij ons de opleiding voor SCIOS scope 9 (het keuren van arbeidsmiddelen) volgt. “Ik ga soms met mijn baas mee een pand keuren. Ik vind dit geweldig. Het is fijn om te zien wanneer alles in orde is, maar het geeft ook een goed gevoel wanneer je iets hebt gevonden wat niet goed en/of niet veilig is. Ik zou best wel verder met inspecties willen gaan en meer hierover willen leren, maar ik wil ook de afwisseling behouden; de ene keer keuren en de andere keer bezig zijn met elektrotechniek.” 

Welk gevoel geeft het jou om als vrouw werkzaam te zijn in de technische sector?

“Hoewel ik mijn werk heel graag doe, was het in het begin niet echt gemakkelijk. Bij Van der Riet werken alleen mannen. In het begin merkte je goed dat je anders was. Gewoonlijk moet iedereen die met een nieuwe baan begint of net van school komt, zich bewijzen, maar omdat ik jong, klein én een vrouw ben, had ik het gevoel dat ik mij dubbel moest bewijzen. Daarnaast wordt er vaak vanuit gegaan dat je het niet gaat maken. Zo hoorde ik tijdens mijn stageperiode dat een klant tegen mijn baas vroeg “kan ze dat wel?” Dat is vernederend, maar je moet hier als vrouw wel tegen kunnen als je door wilt gaan in de techniek.”

Voor Richella was het duidelijk wat ze wilde. Dit heeft er ook voor gezorgd dat ze niet op gaf. “Ik vind de techniek zo leuk, dat ik nooit eraan gedacht heb om te stoppen. De tegenslagen die ik heb ervaren, hielden mij niet tegen.” 

Hoe reageren klanten?

“Nu ik zelfstandig elektromonteur ben reageren klanten zeer positief. Ze vinden het leuk dat er een meid komt. Sommige geven dit direct in het begin van de dag aan en anderen wachten de dag af. Ondanks dat het vreemd is dat je je moet bewijzen, is het soms ook leuk dat je je als vrouw kunt bewijzen. Je kunt klanten laten zien dat je het kan. En dat blijkt wel uit de reacties. Klanten geven aan hoe snel en netjes iets is gebeurd. Elke week krijg ik diverse complimenten. Dat is fijn om te horen en dat motiveert ook.” 

Ken je veel vrouwen in de techniek?

“Ik ben mijn opleiding voor mechatronica met twee andere vrouwen begonnen. De twee andere vrouwen zijn een ander niveau gaan doen en zodoende zijn we elkaar uit het oog verloren. Het contact met andere vrouwen in de techniek mis ik wel. Vooral in de beginperiode zou het fijn zijn geweest om meer steun te hebben ontvangen.”

Richella geeft aan dat er steeds meer vrouwen in de techniek komen, maar dat dit vooral een kwestie van tijd is. Om vrouwen aan te trekken tot deze branche, moeten vrouwen er wel een passie voor hebben. “Je moet iets doen wat je hart wilt. Als techniek je interesseert, moet je doorzetten totdat je voorbij dat punt bent gekomen dat je jezelf hebt bewezen. Dat kost tijd en het zal niet altijd gemakkelijk zijn. Wat anderen ook zeggen of denken, trek het je niet aan, maar ga gewoon door met wat jij leuk vindt,” aldus Richella. 

 

Rivas Zorggroep

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem hebben we geadviseerd over de elektrische bedrijfsvoering. Dit ziekenhuis is onderdeel van de Rivas Zorggroep. Dit heeft geresulteerd in de opleiding van een groot aantal medewerkers in veilig werken met en bij elektrische installaties. In de risico-analyse hebben...

MOSA

Ruim 50 medewerkers van MOSA volgden de instructie over veilig werken met elektriciteit volgens NEN 3140. De meesten waren aangewezen als Voldoend Onderricht Persoon. In 2015 volgde reeds een groep tot Voldoend Onderricht Persoon aangewezen medewerkers deze instructie bij ons. De instructies voerd...

Waterschap Brabantse Delta

Twee jaar geleden vroeg Waterschap Brabantse Delta aan Parkstad Inspecties om te adviseren over de veiligheid van hun elektrische bedrijfsvoering. In de vorm van een audit. Vervolgens ging Frank Smits, adviseur en docent van Parkstad Inspecties, samen met de andere Installatieverantwoordelijken (IV)...

Van Dorp Installaties

‘Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen, jong of oud. Niet ontwikkelen is geen optie’. Hét motto van Eline.

Monarch

“Monarch Nederland is het mooie bedrijf van mijn ouders. Het bedrijf is een zelfstandige vertegenwoordiging van de Weishaupt producten; totaalaanbieder van branders, ketels, warmtepompen en solar systemen”, zo luidt de enthousiaste introductie van Amber Harms, dochter van...

Opleidingslocaties

Onze opleidingen vinden plaats in Schinnen, Den Bosch en Apeldoorn. Daarnaast verzorgen we incompany-opleidingen, desgewenst op locatie bij onze opdrachtgevers.

disclaimer privacy sitemap cookies webdesign gosidesign