Nieuw bij Parkstad Opleidingen: Masterclass IB22

Geplaatst op 30-06-2021

Vanaf juli biedt Parkstad Opleidingen een masterclass IB22 aan inspecteurs die voor 1 juli zijn opgeleid voor SCIOS scopes 8, 10 en 12 alsook aan inspecteurs die een opleiding voor een van deze scopes gaan volgen. Deze masterclass wordt in Schinnen én in Den Bosch gegeven.

Tot voor kort was er geen standaardmethode voor inspecteurs voor het vaststellen van elektrische gebreken, afwijkingen en/of defecten. Hierdoor kon de ernst van deze constateringen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd door opdrachtgever en opdrachtnemer(s). Nu de IB22 met ingang van 1 juli verplicht is bij inspecties volgens SCIOS scopes 8, 10 en 12, komt hierin verandering. Om ervoor te zorgen dat inspecteurs zo spoedig mogelijk op de hoogte zijn van de ins en outs van de IB22 starten we komende maand met vier masterclasses. 

Wat houdt IB22 in?

IB22 staat voor Informatieblad 22. IB22 is een classificatiemethode die beschrijft hoe gebreken, defecten en afwijkingen van elektrisch materiaal – die bij de uitvoer van inspecties worden geconstateerd - worden geclassificeerd. Het doel van IB22 is het effect van dergelijke constateringen (bijvoorbeeld het gevaar op brand of persoonlijk letsel) vast te stellen. Hiermee wordt de eenduidigheid in de branche vergroot, wat weer zorgt voor meer consistentie in de inspectierapporten.  

Classificatie IB22

De classificatiemethode IB22 gebruikt een viertal kleuren voor het classificeren van constateringen. Deze kleuren zijn rood, oranje, geel en blauw. Hieronder wordt bondig beschreven wat deze kleuren betekenen:

Rood een ernstige constatering. Het gevaar op letsel en/of brand is voortdurend aanwezig. 
Oranje: een aanzienlijke constatering. Het gevaar van blijvend letsel/onherstelbaar letsel en/of brand kan zich voordoen. 
Geel een beperkte/geringe constatering. Het gevaar van herstelbaar letsel of schade kan zich voordoen. 
Blauw: staat voor nihil; er is minimaal gevaar aanwezig. 

Aan elke classificatie zijn acties en richttermijnen gekoppeld. 

Meer informatie over de kleurcodering en het gebruik van de IB22 leest u in het SCIOS-informatieblad

Masterclass IB22

Bent u voor 1 juli 2021 voor SCIOS scope 8, 10 en/of 12 opgeleid of gaat u binnenkort een opleiding volgen voor een van deze scopes? Dan dient u voor de uitvoer van inspecties volgens SCIOS Scopes 8, 10 en 12 ook kennis te hebben over deze nieuwe IB22-classificatiemethode. 

In juli start Parkstad Opleidingen met 4 masterclasses over IB22, en wel op 16 juli om 09.00 uur en om 13.00 uur in Den Bosch en op 23 juli om 09.00 uur en om 13.00 uur in Schinnen.

Tijdens deze masterclass krijgt u inzicht in:

  • de eenduidige classificatiemethode voor elektrische gebreken, waaronder de kleurcodering en het soort constateringen;
  • het stappenplan behorende bij de IB22-methode;
  • het gebruik van IB22 bij inspecties van elektrisch materieel, zoals SCIOS scopes 8, 10 en 12.

 

Interesse? Schrijf u dan snel in voor deze masterclass of neem contact met ons op via 088 – 467 73 73 voor meer informatie.

 

Rivas Zorggroep

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem hebben we geadviseerd over de elektrische bedrijfsvoering. Dit ziekenhuis is onderdeel van de Rivas Zorggroep. Dit heeft geresulteerd in de opleiding van een groot aantal medewerkers in veilig werken met en bij elektrische installaties. In de risico-analyse hebben...

MOSA

Ruim 50 medewerkers van MOSA volgden de instructie over veilig werken met elektriciteit volgens NEN 3140. De meesten waren aangewezen als Voldoend Onderricht Persoon. In 2015 volgde reeds een groep tot Voldoend Onderricht Persoon aangewezen medewerkers deze instructie bij ons. De instructies voerd...

Waterschap Brabantse Delta

Twee jaar geleden vroeg Waterschap Brabantse Delta aan Parkstad Inspecties om te adviseren over de veiligheid van hun elektrische bedrijfsvoering. In de vorm van een audit. Vervolgens ging Frank Smits, adviseur en docent van Parkstad Inspecties, samen met de andere Installatieverantwoordelijken (IV)...

Van Dorp Installaties

‘Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen, jong of oud. Niet ontwikkelen is geen optie’. Hét motto van Eline.

Monarch

“Monarch Nederland is het mooie bedrijf van mijn ouders. Het bedrijf is een zelfstandige vertegenwoordiging van de Weishaupt producten; totaalaanbieder van branders, ketels, warmtepompen en solar systemen”, zo luidt de enthousiaste introductie van Amber Harms, dochter van...

Opleidingslocaties

Onze opleidingen vinden plaats in Schinnen, Den Bosch en Apeldoorn. Daarnaast verzorgen we incompany-opleidingen, desgewenst op locatie bij onze opdrachtgevers.

disclaimer privacy sitemap cookies webdesign gosidesign