Vandaag voor de klas en morgen inspecties uitvoeren.

Geplaatst op 15-04-2021

"Die combi is het mooiste wat er is." In gesprek met Wil Burgerhof, senior-inspecteur bij Gevotec en een van de externe gastdocenten bij Parkstad Opleidingen. “De rode draad in mijn leven is het samenbrengen van mensen, kennis en praktijk. Vandaag voor de klas en morgen weer inspecties uitvoeren. Die combinatie vind ik het mooiste wat er is. Zo blijf je ook goed geïnformeerd over de veranderende wet- en regelgeving.”

We ontmoeten Wil in een van de leslokalen in Den Bosch, waar hij een opfriscursus in de inspectie van brandstofleidingen bij noodstroomaggregaten geeft. Voor deze bijzondere scope (SCIOS Scope 7c) draait Wil zijn hand niet om. Dat is natuurlijk niet altijd zo geweest.

Wil Burgerhof over de start van zijn carrière: “In de jaren tachtig van de vorige eeuw startte ik mijn carrière als servicemonteur bij een branderfabrikant. Ik kwam regelmatig in contact met de inspecteurs van de gasbedrijven. Man o man, wat keek ik op tegen die gasinspecteurs. Hun kennis, ervaring en aanzien. Zij waren het grote voorbeeld voor mij.”

Opleiding tot gasinspecteur. Onhaalbaar?

Wil wilde dolgraag de opleiding tot gasinspecteur volgen. Als niet-medewerker van een gasbedrijf was dat helaas onmogelijk. Maar de kundige, gedreven en leergierige servicemonteur Wil Burgerhof viel op. Voldoende redenen voor 11 ervaren gasinspecteurs om een petitie op te stellen waarin de servicemonteur aanbevolen werd voor de opleiding tot gasinspecteur. En Wil werd inderdaad toegelaten tot de opleiding VISA-techniek, als eerste niet-medewerker van een gasbedrijf!

“De opleiding heb ik - eerlijkheidshalve - met een mondeling herexamen, positief kunnen afronden. Mijn grote kennis, opgedaan in de praktijk, heeft gezorgd voor het diploma. En nog steeds beantwoord ik vragen vanuit mijn praktijkervaring. Dat wil niet zeggen dat je de theorie naast je neer kunt leggen. In tegendeel. Maar in mijn lessen illustreer ik wel de theorie met aansprekende praktijkvoorbeelden. Zo blijft de nieuwe kennis bij de cursisten veel beter hangen.

Ik ben na het behalen van het diploma VISA-techniek gestart bij een particulier inspectiebedrijf. Een klein bedrijf waar ik een grote diversiteit aan activiteiten mocht uitvoeren, zoals; Inspecties SCIOS Scope 1 t/m 5, emissiemetingen, immissiemetingen, bacteriologisch onderzoek, fijnstof onderzoek, interne audits en zelfs NEN 3140 e-inspecties.”

Blijven ontwikkelen; persoonlijk en vaktechnisch

"Natuurlijk wilde ik groeien en veranderde ik slechts enkele malen van baan. Steeds weer leerde ik bij en volgde ik extra opleidingen. Deze kennis deelde ik graag met anderen en vanwege die houding en interesse in nieuwe ontwikkelingen, werd ik onder meer betrokken bij het opzetten van een syllabus voor de opleiding Periodiek Onderhoud en Inspecties aan stookinstallaties en bij de ontwikkeling van NEN-normen. Er zijn korte lijntjes met de Rijksoverheid en ook met commerciële marktpartijen in de branche. Ik heb fantastische kansen gehad, teveel om hier allemaal te benoemen. Kansen heb ik met beide handen aangegrepen. Ben best wel trots op het kunnen en mogen ondersteunen van Pierre Leijendeckers bij de oprichting van SCIOS.”

Aanrader: combi inspecteur en docent

Wil Burgerhof: “Ik heb geen docentenopleiding gevolgd, maar probeer mijn lessen zo interessant mogelijk te maken door het gebruik van veel, heel veel beeldmateriaal en praktijkvoorbeelden. Inmiddels ben ik gastdocent voor de opleidingen: SCIOS Scope 1 t/m 7a en c.

Ik zou het iedere senior-inspecteur aanraden! Hoe gaaf is het jouw kennis en ervaring te delen met anderen, zodat deze niet verloren gaan! Bovendien is het hybride docent zijn, een leuke afwisseling. Jouw vak als inspecteur is vooral een solo-functie, voor een groep van geïnteresseerde vakgenoten staan is weer wat anders. Je wordt gewaardeerd en blijft jong van geest.”

Mocht je als senior-inspecteur denken ‘Hé, dat is interessant. Daar wil ik meer van weten!’, aarzel niet en neem contact met ons op, via hrm@parkstad-inspecties.nl. Natuurlijk zijn de gastdocenten van Parkstad Opleidingen ook bereid om jouw vragen te beantwoorden.

Interesse in een van de opleidingen die Wil Burgerhof voor ons verzorgt? Bekijk dan ons aanbod aan SCIOS opleidingen voor stookinstallaties en brandstofleidingen of bel ons op 088 467 73 73.

Rivas Zorggroep

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem hebben we geadviseerd over de elektrische bedrijfsvoering. Dit ziekenhuis is onderdeel van de Rivas Zorggroep. Dit heeft geresulteerd in de opleiding van een groot aantal medewerkers in veilig werken met en bij elektrische installaties. In de risico-analyse hebben...

MOSA

Ruim 50 medewerkers van MOSA volgden de instructie over veilig werken met elektriciteit volgens NEN 3140. De meesten waren aangewezen als Voldoend Onderricht Persoon. In 2015 volgde reeds een groep tot Voldoend Onderricht Persoon aangewezen medewerkers deze instructie bij ons. De instructies voerd...

Waterschap Brabantse Delta

Twee jaar geleden vroeg Waterschap Brabantse Delta aan Parkstad Inspecties om te adviseren over de veiligheid van hun elektrische bedrijfsvoering. In de vorm van een audit. Vervolgens ging Frank Smits, adviseur en docent van Parkstad Inspecties, samen met de andere Installatieverantwoordelijken (IV)...

Van Dorp Installaties

‘Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen, jong of oud. Niet ontwikkelen is geen optie’. Hét motto van Eline.

Monarch

“Monarch Nederland is het mooie bedrijf van mijn ouders. Het bedrijf is een zelfstandige vertegenwoordiging van de Weishaupt producten; totaalaanbieder van branders, ketels, warmtepompen en solar systemen”, zo luidt de enthousiaste introductie van Amber Harms, dochter van...

Opleidingslocaties

Onze opleidingen vinden plaats in Schinnen, Den Bosch en Apeldoorn. Daarnaast verzorgen we incompany-opleidingen, desgewenst op locatie bij onze opdrachtgevers.

disclaimer privacy sitemap cookies webdesign gosidesign