Opleiding inspecteur SCIOS Scope 10 van start

Geplaatst op 05-10-2017

Wie de gloednieuwe brandrisico-inspectie SCIOS Scope 10 aan elektrisch materieel wil uitvoeren, heeft specifieke kennis nodig. Immers, deze is gericht op het inschatten van brandrisico’s. Dat is toch even anders dan de gebruikelijke inspectie van de elektrotechnische installaties, volgens NEN 3140 of NEN 1010. Een SCIOS Scope 10 inspecteur kijkt namelijk naar de vaste installaties én beoordeelt de aanwezige elektrische apparaten op brandrisico’s, volgens de eveneens nieuwe Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8220. De brandrisico-inspectie is niet gericht op arbeidsveiligheid, opvallend.

Wie SCIOS Scope 10 erkend wil worden moet voldoen aan de kwaliteits- en bekwaamheidseisen, die Certificatie-instituut SCIOS voor dit nieuw type inspecteur heeft vastgesteld. Dit wordt getest met een examen. Voor ervaren  inspecteurs heeft Parkstad Inspecties een driedaagse instructie  samengesteld, die hen op dit examen voorbereidt. Op 2 oktober jl. is reeds de eerste instructie begonnen (zie foto hierboven). Op 9 oktober en 30 oktober starten de volgende groepen.

Tijdens de instructie leert de inspecteur de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8220 kennen en toepassen voor SCIOS Scope 10. Belangrijke onderwerpen hierbij zijn: materialenkennis, ontstekingsmechanismen en het beoordelen van risico’s in de praktijk, volgens de Bow-Tie methode. Aan thermografisch onderzoek (volgens de NTA 8040-1) wordt een hele dag gewijd.
Let op: voor het examen voor certificering volgens SCIOS Scope 10, dient u reeds over een SCIOS Scope 8 diploma te beschikken.

Eerste reacties

De deelnemers beoordeelden de opleiding met mooie cijfers, o.a.:
Dirk van Delft, Aartman & Van Giesen Elektrotechniek Noordwijkerhout, gaf de instructie 4 van 5 sterren. Zijn samenvatting: "Interessant".
Jasper Fledderus, Quercus Technical Services Zwolle, gaf een nog hogere score: 5 van 5 sterren. Zijn omschrijving: "prima inzicht in inspecteren volgens NTA 8220". 

Interesse?

Klik hier voor de actuele les- en examendata of neem contact met ons op voor meer informatie (088 - 467 73 73).

Rivas Zorggroep

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem hebben we geadviseerd over de elektrische bedrijfsvoering. Dit ziekenhuis is onderdeel van de Rivas Zorggroep. Dit heeft geresulteerd in de opleiding van een groot aantal medewerkers in veilig werken met en bij elektrische installaties. In de risico-analyse hebben...

MOSA

Ruim 50 medewerkers van MOSA volgden de instructie over veilig werken met elektriciteit volgens NEN 3140. De meesten waren aangewezen als Voldoend Onderricht Persoon. In 2015 volgde reeds een groep tot Voldoend Onderricht Persoon aangewezen medewerkers deze instructie bij ons. De instructies voerd...

Waterschap Brabantse Delta

Twee jaar geleden vroeg Waterschap Brabantse Delta aan Parkstad Inspecties om te adviseren over de veiligheid van hun elektrische bedrijfsvoering. In de vorm van een audit. Vervolgens ging Frank Smits, adviseur en docent van Parkstad Inspecties, samen met de andere Installatieverantwoordelijken (IV)...

Van Dorp Installaties

‘Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen, jong of oud. Niet ontwikkelen is geen optie’. Hét motto van Eline.

Monarch

“Monarch Nederland is het mooie bedrijf van mijn ouders. Het bedrijf is een zelfstandige vertegenwoordiging van de Weishaupt producten; totaalaanbieder van branders, ketels, warmtepompen en solar systemen”, zo luidt de enthousiaste introductie van Amber Harms, dochter van...

Opleidingslocaties

Onze opleidingen vinden plaats in Schinnen, Den Bosch en Apeldoorn. Daarnaast verzorgen we incompany-opleidingen, desgewenst op locatie bij onze opdrachtgevers.

disclaimer privacy sitemap cookies webdesign gosidesign